Varustehuolto

Trangian pesuohjeet

Yleistä

Kun saat trangian kotiisi pestäväksi, niin pese se heti. Lippukuntamme keittimet ovat kovassa käytössä ja niitä saatetaan tarvita pian. Saman päivän aikana pesty trangia ei vielä ole pahasti pinttynyt. Pitkään seisseeseen trangiaan tulee hometta ja yhdessä lian kanssa saattaa syövyttää kattilaan selvät jäljet, jotka eivät lähde irti. Pese keitin itse, älä pesetä vanhemmillasi, siskollasi tai muillakaan sukulaisillasi. 

Valmistelut

Tarkista, että kaikki osat ovat tallella. Trangian rungon muodostaa kaksi sisäkkäin olevaa osaa. Kantena on paistinpannu ja sisällä kaksi kattilaa. Kattiloiden sisällä pussissa on poltin ja kahva. Polttimen osia ovat poltin ja kaksi erilaista kantta. Koko komeus on kiinni hihnalla. Jos joku osa puuttuu, ilmoita asiasta johtajallesi. Myöhemmin osia on paljon vaikeampi löytää ja ne ovat kalliita.

Pesu

Pese trangia aina käsin. Trangia on alumiinia ja menee pilalle tiskikoneessa ja sotkee noella koneesi ja tiskisi. Parhaiten pesu onnistuu valmiiksi saippuoitetulla patapata-teräsvillalla. Niitä saa kololta, jos kotona ei satu olemaan. Tiskiharjalla et saa keitintä puhtaaksi. Ruokatahrat irtoavat, mutta noki jää kiinni. Pesuvaiheessa ei altaaseen pidä laittaa paljoa vettä. Muutoin teräsvillan saippua ei riitä puhdistamaan koko keitintä. Käsiin kannattaa laittaa kumiset pesukäsineet suojaamaan sormia teräsvillalta ja noelta. Trangian polttoyksikköä ei tarvitse pestä, mutta senkin voi pestä, mikäli siinä on ruokatahroja. Hankaa teräsvillalla ensin keittimen puhtaimmat osat, rungon ylä- ja alaosa. Sen jälkeen hankaa paistinpannu ja molemmat kattilat sekä ulko- että sisäpuolelta. Hangatessa saa käyttää voimaa, kattilat eivät mene pilalle voimakkaastakaan hankaamisesta. Hangata saat niin lujaa, kuin jaksat. Pesun tarkoituksena on irrottaa keittämisen aikana ulkopintaan tullut noki ja kattiloiden sisäpintaan pinttyneet likatarhat ja palaneet alueet. Huuhtelun jälkeen voit kuivata keittimen talouspaperilla. Älä käytä keittiöpyyhettä, se nokeentuu helposti. Voit myös antaa keittimen kuivua rauhassa. Pakkaa kuivunut trangia ja tarkista, että kaikki osat ovat tallella.

MUISTA PALAUTTAA KEITIN KOLOLLE!

Puhdas keitin säilyy kauan varastossa sellaisenaan ja on valmis käyttöön. Mikään ei ole niin inhottavaa, kuin saada retkelle likainen trangia. Metsässä sen peseminen ei olekaan niin helppoa kuin kotona.

T